De Deus, oli, verge, extra, ecològic, aceite, virgen, extra, ecológico, les garrigues, lleida, catalunya,
De Deus, oli, verge, extra, ecològic, aceite, virgen, extra, ecológico, les garrigues, lleida, catalunya,
 

Qui som?

Casa Torres és una petita empresa familiar situada al poblet de l'Albi, a la província de Lleida i al bressol de l'oliva arbequina, nascuda a la comarca de les Garrigues.

La nostra família va començar  conreant olives arbequines per al consum familiar, ja que sempre vàrem ser amants de la qualitat i sabor de l'oli de l'oliva arbequina.

Va ser a l'any 2001, quan la nostra zona geogràfica va patir una gran nevada persistent diversos dies i va acabar matant milers d'oliveres. És llavors quan la família es va plantejar canviar de cultiu donat el desastre que vàrem haver de suportar, però una vegada mes i sent fidels a la nostra filosofia i a la nostra terra, vàrem replantar els nostres camps amb oliveres noves, i vàrem començar a basar la nostra agricultura en la vessant ecològica donat el canviant pensament de la societat pel respecte pel medi ambient i la cultura mediterrània com a filosofia de vida. Actualment són 100 Ha les que conreem per a poder satisfer les necessitats dels nostres clients, 100 Ha d'orgull i satisfacció any rere any.

És avui, que apostem una mica més pels nostres productes i fem un pas més seguint l'esforç de les nostres generacions, apostant per la comercialització sota la marca "De Deus" i compartint els nostres productes amb tots vostès, incorporant diferents formats perquè s'ajustin a les seves necessitats.

 

 

Les Garrigues

Les Garrigues formen part de les comarques del pla meridional de Lleida, trobant-se properes, i en algunes zones fins i tot dins de la ribera de l'Ebre, fet que conforma fortament la comarca. Les Garrigues constitueixen un territori elevat on la majoria dels rius nascuts en la Serra de la Plena han erosionat el terreny, formant valls i barrancs estrets i deixant petits plànols fets fallida en el seu camí cap a la desembocadura en el Segre. L'extrem nord de la comarca presenta un relleu més pla i menys accidentat, semblant al de les veïnes comarques d'Urgell i Segrià. El topònim de les Garrigues fa referència a un tipus d'alzina molt característic del clima mediterrani semiàrid. La vegetació natural està constituïda per alzines, pins i ocasionals roures en les ombries. Abunden els cultius d'oliveres de varietat arbequina, així com els de ametllers. El topònim apareix en la literatura i la cartografia durant el segle XVIII referint-se a una comarca natural situada al sud-est de la conca del Segre, que ha variat els seus límits i ha creat una consciència de comarca a causa de diversos factors socioeconòmics

Activitat econòmica

L'activitat econòmica de la comarca de les Garrigues es basa en el cultiu de l'ametller, però sobretot en la producció i comercialització d'oli d'oliva verge amb Denominació d'Origen Protegida "Les Garrigues". El domini territorial d'aquesta Denominació d'Origen Protegida s'estén cap a la zona sud de les comarques del Segrià i Urgell, situades al sud de la província de Lleida.
 

L'oli protegit és verge i de qualitat extra, mundialment molt benvolgut, procedent d'arbres de la varietat Arbequina (varietat principal) i Verdiell. Són olis que procedeixen d'un fruit fresc, recollit mitjançant el mètode de “pentinat” de les branques i que es moltura en fred. La seva acidesa no supera les 5 desenes (0,5º), i la mitjana d'acidesa de l'oli produït és de 2 desenes (0,2º). L'oli produït en Les Garrigues és de color verd, amb sabor ametllat-amarg lleugerament picant, connotacions d'altres fruits verds i dolç al final amb lleugers tocs de poma. Encara que actualment es comercialitza de forma directa a través de cooperatives, fins a mitjan segle XX l'oli s'exportava gairebé íntegrament a Itàlia, on ho venien com origen italià o bé ho utilitzaven per millorar els seus propis.

Patrimoni Mundial

Aquesta comarca posseeix diversos "monuments" que formen part del llistat de Patrimoni Mundial des de l'any 1998. Es tracta dels jaciments amb art rupestre prehistòric -Llevantí i Esquemàtic- que es localitzen en els termes del Cogul, l'Albi i les Borges Blanques i que constitueixen un espai de les creences dels grups humans prehistòrics que van poblar aquest territori. Al Cogul es troba la Roca dels Moros, lloc on es conserven les famoses pintures prehistòriques: d'una banda, les mostres figuratives (homes, dones i animals), dels grups caçadors epipaleolítics: l'Art llevantí (10.000-6.500 anys abans del present)i, per una altra,les manifestacions abstractes (punts, traços, màcules..) dels grups productors neolítics (6.500-3.500 anys abans del present), anomenat Art esquemàtic, a més de textos ibèrics i llatins. És el primer fris amb art prehistòric descobert a Catalunya (1908). Pot ser visitada doncs posseeix un guia. A l'Albi, el fris pintat de la Vall de la Coma va ser descobert per l'arqueòleg borgenc Alex Mir en la dècada dels vuitanta, i es pot visitar en hores convingudes. Estan a 5 km de la població i correspon a l'anomenat convencionalment Art esquemàtic, un art d'essència netament abstracta. No és l'únic conjunt amb art prehistòric del terme municipal, doncs també cal esmentar la Balma dels Punts, que a més d'art abstracte presenta mostres d'Art llevantí. A les Borges Blanques es conserva l'estació de les Roques Guàrdies II, descoberta per l'arqueòloga Anna Alonso en 1985. En aquest espai sacre -un petit abric a l'aire lliure- s'observen pintures rupestres dels grups humans neolítics, d'una modernitat extraordinària doncs estan properes al que en art contemporani es coneix com gestualisme. Per a més informació veure termes municipals corresponents. (Fonts: Associació Catalana d´Art Prehistòric)